05-07-2018

Varroabestrijding met Api Life Var

Met het herhaalde gebruik van dezelfde middelen loop je kans dat de varroamijten resistent worden tegen dat middel. In Italie heeft men al resistentie geconstateerd tegen Apiguard. Het is goed om van tijd tot tijd iets nieuws te gebruiken. Api Life Var is zo'n nieuw product. Het past in de hoek van de meer natuurlijke en softe middelen, zoals Thymovar en Hive Clean (nu VarroMed). Op deze video leg ik het gebruik uit, dat bestaat uit het drie keer toepassen van het middel, waarbij er wekelijks gewisseld moet worden.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • hero

  06-07-2018 om 21:42

  dag Ben, ik heb een nateelt van 4 zustermoers, 1 daarvan heeft dagelijks veel kalkbroedlarven, waarschijnlijk kan ik deze moer beter vervangen? gezien wat jij daar eens over zei, ook heb ik een koningineaflegger deze moer heb ik weer terug gegeven aan haar oude volk, na 11 dagen controle was ze weer aangenomen maar er was geen broed of eitjes in het volk? toen ik haar uit de koningineaflegger haalde zat er jong broed en eitjes in haar volkje. moet er bij vertellen dat ook deze moer te veel kalkbroed bezat, vreemd eigelijk , heb vele jaren geen kalkbroed gezien in mijn volken, maar dit jaar? groet hero.

 • Ben de blogger

  06-07-2018 om 22:38

  Hero, kalkbroed kan in het voorjaar nog wel eens overgaan. Maar mocht je het in de zomer nog tegen komen, dan zou ik zeker de moer vervangen.
  Sommige overjarige moeren stoppen in deze tijd wel eens met leggen, het gebrek aan verse nectar zorgt voor de tijdelijke broedstop. Groet, Ben

 • Mathijs

  07-07-2018 om 21:00

  Dag Ben,
  Ik dacht gelezen te hebben dat Api Life Var niet is toegestaan in Nederland als bestrijdingsmiddel tegen varroa. Wat weet jij hiervan?
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  09-07-2018 om 10:41

  Mathijs, inderdaad niet in NL. Maar wel in Duitsland, Oostenrijk en Italie en 35 USA-landen. Blijkbaar te veel rompslomp om toelating aan te vragen. Dus........ gewoon gebruiken. Zeer effectief. Groet Ben

 • Nathalie

  10-07-2018 om 08:40

  Hoi ben, wanneer haal je de honing weg?

 • Mathijs

  10-07-2018 om 10:28

  Dag Ben,
  Dit vind ik dan wel raar. Omdat dit middel ook gebruikt zou mogen worden in de biologische imkerij vinden mensen het toegelaten om het te gebruiken in Nederland zonder dat het officieel is toegelaten (het is hier ook te koop). Maar op het moment dat imkers in Duitsland chemische middelen gaan halen die daar wel zijn toegelaten, maar hier niet, dan mag het ineens niet en vinden we het niet kunnen.
  En zowel chemische als thymol producten komen in de was terecht, het is dan ook niet gek dat ik slechte verhalen over over producten met thymol (vorig jaar rook met gesmolten was nog dagen nar de thymovar). Nou zijn die chemische middelen altijd erger en ongezonder. Maar goed.
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  10-07-2018 om 21:21

  Nathalie, meestal in de laatste helft van juli.
  Groet,
  Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.