01-07-2018

Inwinteren op suikerdeegblokken

Misschien wat ongebruikelijk, maar toch leuk om eens een andere manier van inwinteren uit te proberen. Iedereen kent het inwinteren met geraffineerde suiker of met invertsuiker als aanvulling op de achterblijvende honing. Het inwinteren begint in de regel omstreeks 10 augustus en is dan weer een maand later op 10 september weer klaar. 

Echter op mijn bijenstandplaatsen in de Achterhoek is de dracht in juli en augustus (met name de nectardracht) zeer matig, de reserves in de volken zijn na het afnemen van de honingkamers vaak onvoldoende om het broednest gaande te houden. Ik moet altijd flink bijvoeren direct met het afnemen van de honingkamers (5 kilo invertsuiker). 

Daarom wil ik eens iets anders uitproberen, namelijk het vroegtijdig beginnen te voeren met een blok van 15 kg suikerdeeg. Ik heb gisteren op een spaar- en een dadantkast een blok van 15 kg suikerdeeg gelegd. Ik ben benieuwd wat de bijen hiervan opslaan in de komende 2 maanden tot 1 september. 

De kans bestaat dat veel van het suikerdeeg opgaat aan het onderhouden van een groot broednest, want stuifmeel is er nog genoeg te halen. We gaan het zien! Ik heb berekend dat 15 kg suikerdeeg resulteert in ruim 17 kg wintervoer. 

Dat is dus voldoende voor een volk, dat ongeveer 1,5 BK bezet. Hiermee kan dus een Dadantkast met 8 ramen bezet ook uit de voeten. 

De voordelen samengevat: 

 • 1 x keer een doos voer plaatsen i.p.v. wekelijks bijvullen;
 • in juli en augustus is er permanent voer beschikbaar;
 • geen kans op roverij vanwege morsen van suikerwater.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • Anoniem

  02-07-2018 om 14:58

  Beste colega waar kun je deze bestellen

 • Ben de blogger

  03-07-2018 om 09:22

  Ik heb het via mijn lokale bijenvereniging in Wehl besteld. Via Google kun je via 'Apifonda' eens kijken bij de reguliere internetbijenwinkels.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.