08-08-2018

De bestrijding van de mijten kan beginnen!

Alhoewel er middelen zijn die ook bij hogere temperaturen goed inzetbaar zijn (o.a. producten o.b.v. oxaalzuur) was het wachten toch op een temperatuurdaling. Nu is het zover en kan de bestrijding met Thymovar, Apiguard, Api Life Var en mierenzuur ook gebeuren. In de afgelopen twee weken had ik mooi de gelegenheid om de volle of gedeeltelijk volle honingkamers af te nemen. Morgen de laatste twee honingkamers ophalen en dan is die klus klaar. Het viel me alleszins mee met de zomerhoning, ze hebben de lindehoning goed aangevuld met bos- of bladhoning, tenminste in het oosten van het land. In 't Gooi (omgeving Hilversum) was de kleur van de lindehoning gewoon licht bruin.

Er zijn nog steeds imkers, die denken dat niet verzegelde honing niet geslingerd kan worden. Niets is minder waar, gewoon de stootproef uitvoeren. Geen spetters? Prima honing!

Op de foto zie je het resultaat van een sterk volk na afname van de honingkamers, het uitlaatbord staat er nog op. De kast ernaast staat in de tegengestelde vliegrichting, zodat vervliegen onmogelijk is. Dit volk ging vorig jaar augustus bijna ten onder aan de virussen, maar kwam dankzij een vier- of vijfvoudige behandeling met Hive Clean toch goed de winter door en is inmiddels tot een zeer sterk volk uitgegroeid.

Blijf vooral de mijtenval na het toedienen van het bestrijdingsmiddel monitoren en hou de sterkte van de volken in de gaten. In met name augustus en september verdwijnt het zomervolk volledig en komt er een kleiner wintervolk voor in de plaats. Echter de grootte na het inwinteren en de gezondheid van die bijen bepalen in belangrijke mate de overlevingskansen.   

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • ad van esch

  08-08-2018 om 21:46

  Hoi Ben, Ik heb allemaal spaarkasten, ik gebruik mierenzuur verdampers,
  Dat is 100ml per kast als dat leeg is dan weer voeren, en dan weer 100m.l per kast.
  Dan hebben de bijen totaal 200m.l
  Is dat goed gedaan Ben

 • Ben de blogger

  08-08-2018 om 21:52

  Ad, de mierenzuur dosering hangt af van:
  - 1 of 2 broedkamers
  - de maand van toediening
  - de gemiddelde buitentemperatuur
  - de concentratie van het gebruikte mierenzuur 60, 75 of 80%.
  Veel kansen op vergissingen dus....
  Hoeveel bk's gebruik en wat voor mierenzuur?

 • Huub

  08-08-2018 om 21:59

  Hoi Ben, ik aarzel om nu de hk’s af te nemen van mijn Dadantkasten. Alle bijen moeten dan immers naar de bk. Wordt het niet erg krap daar, vooral als we nog voeren?

 • Henk

  08-08-2018 om 22:04

  Hoi Ben,
  Ik heb de laatste tijd de varroaval gemonitord m.b.v. de schuiflade. Gekke is, ik zie na een week geen enkele mijt, bij alle 5 mijn kasten. Heeft de varroa te lijden gehad onder de hitte van de laatste weken, of weten ze zich schuil te houden?
  Ik zit nu toch echt te twijfelen of bestrijden enig zin heeft. Er moet wel wat zijn om te bestrijden..

 • Ben de blogger

  08-08-2018 om 22:26

  Huub, je ziet het resultaat bij mij. Met dalende temperaturen gaan ze wel weer binnen zitten. Bovendien krimpt de populatie snel in augustus. Maar je kunt eventueel een geslingerde hk onder terug plaatsen. Dan passen ze zeker binnen.

  Henk, ze zijn er echt wel. Bij 2% besmetting op de bijen vind je geen mijten op de schuifla is mijn ervaring.
  Maar bij bestrijding vallen er zo 200 mijten in de 1e week.

 • Ina ter Haar

  08-08-2018 om 23:12

  Hallo Ben.
  Ik blijf de term boshoning niet van toepassing in veel gebieden in Nederland en dus niet de lading dekken. Zelfs wanneer er in geen velden of wegen een bos te bekennen is, kun je bladhoning winnen. Daarom vind ik de term Waldhönig (die in naaldbossen gewonnen wordt) direct vertalen naar boshoning niet van toepassing. Bladhoning is dat wel. Uiteindelijk komt het allemaal door het uitscheiden van te veel aan fructose door luizen. Dus waarom niet gewoon bladhoning?

 • Herman

  08-08-2018 om 23:33

  Hi Ben, ik zal morgen beginnen met Apiguard, maar kan ik tegelijkertijd met inwinteren beginnen, of moet ik de anti-varroa behendeling eerst afronden, dat duurt dus nog een paar weken

 • Anoniem

  08-08-2018 om 23:56

  Hallo Ben
  Ik noem de donkere honing gewoon zomerhoning.

 • Ben de blogger

  09-08-2018 om 08:41

  Herman, je moet zorgen dat je bakje apiguard uit de buurt van het voergat blijft. Begin eerst met voeren en een dag later plaats je de apiguard. De reactie kan per volk verschillend zijn. Gebruik bij apiguard wel een verhoogde rand.

 • iwan

  09-08-2018 om 10:11

  Ben,Ik heb altijd mierenzuur gebruikt en nu heb ik Api life var gebruikt,wat mij opvalt is dat de bijen massaal naar buiten komen en dat op 6 meter afstand de lucht nog te ruiken is.Ze zitten in een enkele broedkamer.Dit is na 2 dagen nog zo.Is dit gebruikelijk?Bij mierenzuur zie ik nooit deze reactie.

 • Henk

  09-08-2018 om 10:28

  Beste Ben,
  Er is veel te doen over de naamgeving van de huidige honing. Al enkele jaren geeft ik deze de naam WOUD-honing, afgeleid van de Duitse benaming. Een plakje BOERNKAAS besmeerd met deze honing is heel bijzonder van smaak. Hiermee gaan we binnenkort deze honing promoten. Wat deden de prijzen in Duitsland voor deze honing ook al weer?

 • Ben de blogger

  09-08-2018 om 10:49

  Iwan, in de verpakking zitten 2 plaatjes. Heb je soms beiden neergelegd? Dat is niet de bedoeling. 1 vd 2 plaatjes verdeeld over 4 stukjes moet je in de 4 hoeken leggen met een extra randje van 3 cm hoog voor de verdamping.

 • Ben de blogger

  09-08-2018 om 12:15

  Henk, bos- of bladhoning zag ik in Frankrijk voor 12 tot 15 euro. Maar pas op zelfs de voorjaarshoning verkopen ze daar voor 9 tot 11 euri. Weliswaar allemaal in 500 grams potten.

 • Robert

  09-08-2018 om 12:35

  Ja eindelijk lagere temperaturen. Gisteren behandeling met Thymovar gestart. Na 1 dag zie al mijten vallen. mijn zomerhoning is ook veel donkerder dan normaal. Dit hebben hier in Westvllaanderen nog niet veel gezien.

 • Anja Keurentjes

  09-08-2018 om 14:21

  Hoi Ben, kan ik morgen ook starten met de varroa bestrijding? In de Achterhoek zondag en maandag weer tegen de 30 graden. De kasten staan inmiddels bij schoonzus en verhuizen over 6/7 weken naar de Slangenburg.

  Dan staan de volken vlakbij mij, maar dat terzijde. Met 27 en 28 graden in de voorspelling kun je gerust starten met de bestrijding. 30 of meer is te hoog. Groet, Ben

 • iwan

  09-08-2018 om 15:31

  Ben, Ik heb 1 plaatje in vieren verdeeldt en op de hoeken gelegd met een extra randje van anderhalve centimeter gelegd.


  Iwan, dat heb ik dus ook gedaan, zonder heftige reactie van de bijen. Het stinkt overigens wel, maar dat geldt ook voor bv Thymovar.

 • Hans

  11-08-2018 om 08:32

  Ik wil de gevulde honingramen als wintervoer aan de bijen laten. Kan ik dan de bijen gewoon met hiveclean behandelen, terwijl de honingbakken er op blijven zitten?

 • Ben de blogger

  11-08-2018 om 08:39

  Hans, meestal zijn de honingkamerramen met verzegeld voer slecht bezet met bijen, die zitten met name op en rond het broednest.
  Ik zou de HK's even kiepen en met één hand vasthouden en vervolgens met je andere hand de Hive Clean druppelen in de BK. Hive Clean doet zijn werk alleen als het in de haren van de bijen blijft zitten.

 • karin

  12-08-2018 om 07:56

  Hoi Ben,
  je gaf als dosis Hive Clean 15ml voor een Mini plus op 2 hoogseltjes. Ik heb er een paar op 4 hoogsels staan, verdubbelen dan? of is dat teveel? groetjes

 • Ben de blogger

  12-08-2018 om 10:32

  Karin, ik zou gewoon die 15 ml aanhouden, je kunt dan de bovenste rand/hoogsel afnemen (honing/wintervoer) en dan in het tweede bakje op de straatjes druppelen. Groetjes

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.